
Onze keukenmodellen worden gemaakt van gerecycled RVS
Een circulaire keuken.
BlueKitchen introduceert een duurzaam, modulair en gifvrij keukenconcept
Make the world a better place.
FAQ

― Make the world a better place
FAQ
Bij een traditionele keuken worden niet circulaire materialen gebruikt, gemaakt met een receptuur van giftige en vaak kankerverwekkende stoffen, waar we aan het eind van de rit gewoon mee blijven zitten. Bij BlueKitchen zijn we ver op weg naar een keuken die 100% circulair is, met als ingrediënten: bierbostel, oude spijkerbroeken, oud papier, karton en andere gerecyclede materialen. En wat houden we over aan het einde van de rit? Alleen maar grondstoffen voor weer een nieuwe keuken.
Vrijwel altijd worden keukens traditioneel opgebouwd uit materiaal dat niet duurzaam is te recyclen, zoals spaanplaat of MDF. Per kastje is er sprake van onnodige dubbele zijwanden en bodems. In de meeste gevallen ook nog eens plaatmateriaal van wel 18 mm dik. Deze materiaalverspilling leidt tot extra gezondheidsrisico’s en belasting van het milieu. BlueKitchen gaat zeer kritisch om met de keuze en het gebruik van plaatmateriaal. Dat betekent dat Bluekitchen, mede door haar slimme ontwerp tot 60% minder plaatmateriaal gebruikt dan een traditionele keuken. Onze biobased deuren en panelen zijn 100% recyclebaar.
Het eerlijke verhaal: bij de apparatuur van een Bluekitchen zijn wij nog niet op het punt waar wij graag zouden willen staan. Wij zijn (milieu)kritisch op de fabrikant en maken uitsluitend afspraken met partijen die zuinige apparaten leveren, met een lange levensduur, uit fabrieken die op MVO-gebied de boventoon voeren. Verder maken wij afspraken om het hergebruikpercentage van de onderdelen in de komende jaren op te voeren. De partners waar wij mee samenwerken hebben zich verplicht om forse circulaire stappen te zetten.
Anders dan bij een traditionele keuken is een BlueKitchen opgebouwd uit een roestvrijstalen Smartframe (van 100% gerecycled staal) met daaromheen minder en dunner plaatmateriaal, dat ook weer volledig biobased en recyclebaar is.
Een deel van een BlueKitchen heeft een traditionele levensduur. Dat geldt voor het plaatmateriaal en de apparatuur. Maar op het moment dat de keuken aan vervanging toe is, ontstaat er een unieke situatie: het RVS Framework kan opnieuw gebruikt worden. Er worden nieuwe fronten op aangebracht en er komt nieuwe apparatuur in, waardoor er een ‘nieuwe’ keuken ontstaat. Met minimale belasting voor het milieu.
Dat ligt eraan hoe je dat berekent. De aanschafprijs ligt hoger, dus in die zin is deze duurder. Echter, in de wetenschap dat het Smartframe meerdere levenscycli meegaat, ben je uiteindelijk toch voordeliger uit. Vergelijk het met een led-lamp. Bovendien zal in de loop der jaren de prijs van het circulaire frontmateriaal dalen, omdat de ontwikkelingen doorgaan en de volumes in recyclebare producten zullen toenemen.
Jazeker is het werkblad duurzaam.
Het werkblad van een BlueKitchen wordt gemaakt van EcoBoard, dat is een biobased materiaal, dat goed bestand is tegen vocht en warmte
Het productieproces is zodanig, dat het product aan het einde van de levensduur weer dient als grondstof voor de productie van een nieuw werkblad.
Bij de verwijdering van een traditionele keuken staat er al snel een flinke container vol afval voor je deur. Vervolgens kun je weinig anders met fronten van spaanplaat of MDF dan opstoken (wat de meeste fabrikanten dus ook echt doen). Bij een BlueKitchen verdelen we de erfenis juist. Het RVS Framework waarop de keuken is gebouwd, wordt steeds opnieuw gebruikt. Het plaatmateriaal wordt verzameld en zonder enig verlies gerecycled tot weer nieuw plaatmateriaal, zonder dat daar giftige of vluchtige stoffen aan te pas komen
Staat uw vraag er niet bij, mail het ons op mail@bluekitchen.nl