BlueKitchen introduceert een duurzaam, modulair en gifvrij keukenconcept

Make the world a better place.

Onze keukenmodellen worden gemaakt van gerecycled RVS

Een circulaire keuken.

Onze missie.

BlueKitchen introduceert een duurzaam, modulair en gifvrij keukenconcept. Onze missie is om de gehele keukenwereld duurzamer en gifvrij te maken. Het doel is dat we met ons initiatief alle keukenleveranciers zover krijgen dat in 2027 de helft van de verkochte keukens in Nederland circulair zijn.  Uiteindelijk moet een duurzame keuken de standaard zijn. 

In samenwerking met onze partnerbedrijven VDL, AEG, Gielissen, Niaga en Pfleiderer ontwikkelen we een circulair concept met een voor keukens ongekend lange levensduur en minimale ecologische footprint.

Wij gebruiken uitsluitend keukencomponenten en onderdelen die lokaal geproduceerd zijn en ook weer lokaal worden hergebruikt of gerecycled. We ondernemen maatschappelijk verantwoord met oog voor mens en natuur. 

Een BlueKitchen bestaat uit de meest energiezuinige keukenapparaten, 60% minder plaatmateriaal dan een traditionele keuken, RVS klikbare frames en circulaire keukenbladen. BlueKitchen kent een no-nonsensebeleid, geen ingewikkelde termen en dure woorden, maar duidelijk en transparant in woord en daad. We gaan voor betrouwbaar en eerlijk en zijn wars van greenwashing. 

Onze missie.

BlueKitchen introduceert een duurzaam, modulair en gifvrij keukenconcept. Onze missie is om de gehele keukenwereld duurzamer en gifvrij te maken. Het doel is dat we met ons initiatief alle keukenleveranciers zover krijgen dat in 2027 de helft van de verkochte keukens in Nederland circulair zijn.  Uiteindelijk moet een duurzame keuken de standaard zijn. 

In samenwerking met onze partnerbedrijven VDL, DSM, AEG en Gielissen ontwikkelden we een circulair concept met een voor keukens ongekend lange levensduur en minimale ecologische footprint.

Wij gebruiken uitsluitend keukencomponenten en onderdelen die lokaal geproduceerd zijn en ook weer lokaal worden hergebruikt of gerecycled. We ondernemen maatschappelijk verantwoord met oog voor mens en natuur. 

Een BlueKitchen bestaat uit de meest energiezuinige keukenapparaten, 60% minder plaatmateriaal dan een traditionele keuken, RVS klikbare frames en circulaire keukenbladen. BlueKitchen kent een no-nonsensebeleid, geen ingewikkelde termen en dure woorden, maar duidelijk en transparant in woord en daad. We gaan voor betrouwbaar en eerlijk en zijn wars van greenwashing. 

The Magnificent 7 van BlueKitchen.

"In een BlueKitchen is een biobased werkblad gemonteerd, gemaakt van restmateriaal."

― Met respect voor de natuur

1. Respect voor de natuur

De meeste keukens worden van spaanplaat of mdf gemaakt. Dit zijn met giftige stoffen verlijmde houtspaanders. Deze gifstoffen (formaldehyde) komen via uitademing in de woning vrij en zijn ongezond voor mens, dier en milieu. Daarbij is het niet altijd zeker dat het hout afkomstig is uit verantwoorde bronnen.


BlueKitchen panelen bevatten, afhankelijk van uw keuze, weinig tot geen formaldehyde en worden geproduceerd uit biobased reststromen waarvan de herkomst verantwoord is en vaststaat. Het productieproces is zodanig dat het product aan het einde van de levensduur weer dient als grondstof voor de productie van nieuwe panelen.

2. Minder materiaal

Keukens worden traditioneel opgebouwd uit spaanplaat of mdf. Per kastje is er sprake van onnodige dubbele zijwanden en bodems. Deze materiaalverspilling leidt tot extra gezondheidsrisico’s en belasting van het milieu. Het meeste spaanplaat of mdf is niet duurzaam recyclebaar.

BlueKitchen gaat zeer kritisch om met de keuze en het gebruik van plaatmateriaal voor de deuren en plinten. Dat betekent dat Bluekitchen, door haar slimme ontwerp, 60% minder plaatmateriaal gebruikt dan een traditionele keuken van dezelfde afmetingen. Onze biobased deuren en panelen zijn vervolgens 100% recyclebaar.

"BlueKitchen gaat zeer kritisch om met de keuze en het gebruik van plaatmateriaal voor de deuren en plinten."

― Materiaal-efficiency

"Van een BlueKitchen weet u zeker dat er nog geen schroefje een zeecontainer van binnen heeft gezien.."

― Inkoopbeleid

3. Inkoopbeleid

In de drang naar efficiency, winstbejag en het bieden van de laagste prijs, haalt men in de keukenbranche de spullen uit de hele wereld en veelal bij fabrieken waar de duurzaamheidsnormen en werkomstandigheden ver onder ons niveau liggen. Dit betekent o.a. hoge transportkosten via schepen met een enorme CO2 uitstoot tot gevolg.

Van een BlueKitchen weet u zeker dat er nog geen schroefje een zeecontainer van binnen heeft gezien. Al onze materialen worden in Europa geproduceerd, liefst zo dichtbij mogelijk. Wij kijken kritisch naar de omstandigheden waaronder geproduceerd wordt, waarbij de geringe fotoprint en goede werkomstandigheden scherp worden gecontroleerd.

4. Keuken-nalatenschap

Als u zelf al eens een keuken heeft verwijderd of zien verwijderen, weet u dat er een flinke container nodig is om al het afval af te voeren. Er kan weinig anders mee dan het spaanplaat of mdf verbranden.

Bij een BlueKitchen doen we het anders. Het RVS framework, waarop de keuken is gebouwd, wordt hergebruikt. Het plaatmateriaal wordt verzameld en zonder verlies gerecycled tot nieuw gifvrij plaatmateriaal.  

"Bij een BlueKitchen verdélen we de erfenis juist."

― Keuken-nalatenschap

"Het eerlijke verhaal: bij de apparatuur van een Bluekitchen zijn wij nog niet op het punt waar wij graag zouden willen staan."

― Apparatuur

5. Apparatuur

In de afvalcontainer van de keuken verdwijnen ook alle apparaten. Uiteraard wordt het afval gescheiden en komen de apparaten terecht bij verwerkers die er de kostbare metalen uithalen.

Het eerlijke verhaal: bij de apparatuur van een BlueKitchen zijn wij nog niet op het punt waar wij graag zouden willen staan. Wij zijn kritisch op de fabrikant en maken afspraken met partijen over zuinige apparaten, met een lange levensduur, uit Europese fabrieken die op MVO-gebied de boventoon voeren. We dringen aan om het hergebruikpercentage van de onderdelen op te voeren. 

6. Transport & montage

Stel u bestelt 25 keukens voor een renovatieproject, grote kans dat er 3 vrachtwagens voor komen rijden die vervolgens allemaal complete kastjes gaan uitladen. Als de keukens vervolgens worden geplaatst wordt er gehakt, leidingen verlegd, tegeltjes gelijmd, gevoegd, etc..

Als u die keukens bij Bluekitchen bestelt, passen die vanwege de modulaire eigenschappen allemaal in één vrachtwagen. Vervolgens worden die keukens als meubel geplaatst, zonder hak en breekwerk, de leidingen worden gewoon centraal in het keukenmeubel aangesloten, de achterwand zit er al in gemonteerd, dus een tegelzetter is overbodig. Uiteraard nemen de monteurs de verhuiszakken waarin uw keukens zijn vervoerd weer graag mee terug, want daarin worden ook de volgende BlueKitchen vervoerd. Indien gewenst nemen we de oude keuken mee voor u om deze op de meest duurzame manier te verwerken.

"Als u die keukens bij Bluekitchen bestelt, passen die vanwege de modulaire eigenschappen allemaal in één vrachtwagen."

― Transport & montage

"Bij BlueKitchen zijn we ver op weg naar een keuken die 100% circulair is, gemaakt van bierbostel, oude spijkerbroeken, oud papier of karton."

― Keukenfootprint

7. Keukenfootprint

Bij aankoop van een traditionele keuken, is de footprint aanzienlijk. Er worden niet-circulaire materialen gebruikt, met gebruik van giftige en vaak kankerverwekkende stoffen, die in het milieu terecht komen en waar we onze kinderen en kleinkinderen mee op schepen.

Bij BlueKitchen zijn we op weg naar een keuken die 100% circulair is, gemaakt van bierbostel, oude spijkerbroeken, oud papier of karton. Wat we over houden? Alleen maar grondstoffen voor weer een nieuwe keuken.

TOP
Arrow

Onze missie.

BlueKitchen introduceert een duurzaam, modulair en gifvrij keukenconcept op de markt. Onze missie is om de gehele keukenwereld duurzaam en gifvrij te maken. Het doel is om deze duurzaamheid tot standaard te verheffen. BlueKitchen doet hieraan geen concessies. We ondernemen maatschappelijk verantwoord en willen op de lange termijn waarde creëren voor de gehele keten.

We trachten daarbij zoveel mogelijk materiaalketens te sluiten. Samen met onze partnerbedrijven creëren we meerwaarde zonder het milieu daar de dupe van te laten zijn. Ons concept reduceert enerzijds het materiaalverbruik van een keuken en anderzijds het energieverbruik van een woning. Het doel hierbij is de CO2 voetafdruk van de gehele woonsector te reduceren. Wij streven vervolgens naar een compleet CO2 neutrale supply-chain en CO2 positieve bedrijfsprocessen.


We selecteren duurzame, gifvrije materialen met lange levensduur. Omdat wij steeds weten welke materialen waar uit bestaat én wanneer deze terugkomen, kunnen wij duidelijke afspraken maken met onze partnerbedrijven over refurbishing, remanufacturing en recycling. Alle materialen en componenten die gebruikt worden in een BlueKitchen blijven zo circulair in gebruik.

Naast het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk, gebruiken wij uitsluitend keukencomponenten en onderdelen die lokaal geproduceerd zijn en ook lokaal worden hergebruikt of gerecycled. Het geheel wordt uitgevoerd zonder gedwongen- en/of kinderarbeid, giftige stoffen en subsidies. Wij zien het als een absolute vereiste om te ondernemen met inachtneming van mens, dier en milieu en geen zaken te ondernemen die ten koste gaan daarvan. Wij geloven in mensen, bevlogen mensen die werken aan oplossingen, mensen die vernieuwing en verbetering in gang zetten om zo te bouwen aan een betere wereld.

Een BlueKitchen bestaat uit de meest energiezuinige keukenapparaten, 60% minder plaatmateriaal dan een traditionele keuken, RVS klikbare frames en circulaire keukenbladen.